Bilgisayarlar üzerinden hazırlanan 3 boyutlu cisimleri, katı bir formda somut olan cisimlere dönüştüren makinalara 3D yazıcı denmektedir. 3D yazıcılar ile dilediğiniz herhangi bir şekli bastırmanız da mümkündür. 3D yazıcılar oldukça fazla kullanım alanına da sahip olmaktadır. Mimari, dekorasyon, tekstil ve sağlık gibi pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır.
1984 senesinde, Charles Hull tarafından ilk 3D yazıcı teknolojisi ortaya çıkmıştır. Daha da sonra gelişmiştir ve renkli yazıcılar kullanılmaya başlanmıştır. 2005 senesinde başlayıp, 2007 senesinde ilk kendi açık kodunu piyasaya süren RepRap projesi ile 3D yazıcılar evlere kadar da gelmiştir. Bu sayede de maliyetler azaldı ve 3D yazıcı kullanımları da artmıştır.
Günümüzde ise gelişen teknolojiye bağlı olarak 3D yazıcıların kullanımları da her geçen gün artmaktadır. Artık pek çok iş için bu 3D yazıcıları sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanım alanlarının fazla olması sebebiyle de birbirinden farklı pek çok alanda kullanılabiliyor.
3D Yazıcı Nasıl Kullanılır?
3D yazıcılar, katmanlı üretim denilen malzemeleri, üst üste ekleyerek kalıp kullanmadan ürünleri adım adım oluşturmaktadır. Baskı yapmak için de pek çok ham maddesi bulunsa da genellikle filament denilen termoplastik materyaller kullanılmaktadır.
3D yazıcıların çalışabilmesi için de bir tasarıma ya da bir modele ihtiyaç olmaktadır. Modelleri, bilgisayar ortamlarında SolidWorks, Autocad, CATIAV5 ve TurboCAD gibi CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programlarında tasarlıyorsunuz. Tasarlamış olduğunuz modeli de “stl” uzantısı ile dışa aktarıyorsunuz. 3D yazıcılar, dosyayı “stl” uzantısıyla algılar ve baskı yapar.
Tasarlanan modelleri 3D yazıcılarınıza WİFİ, SD kart ya da USB aracılığı ile aktarıyorsunuz. İsterseniz de USB kablosu ile doğrudan bilgisayara bağlayarak da aktarma yapabilirsiniz. Bu sayede de canlı bir şekilde takip edebilirsiniz.
Tasarımlarınız da hazır olduğuna göre artık baskı işlemlerine de başlayabilirsiniz. 3D yazıcıların kullanılması ise bu kısaca bu şekildedir. Bu adımları izleyerek sizlerde tasarımlarınızı hazırlayarak kolaylıkla baskı işlemlerine başlayabilirsiniz. Unutmayın ki bu tasarım ve baskı işlemleri düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bu yüzden de bu hususlara uyulması büyük bir önem arz etmektedir.