Harddisk, verilerin saklanması için kullanılmaktadır. Teknoloji çağının getirdiği bir düzen olarak artık banka, sağlık, sigorta, okul gibi daha hayatımızdaki birçok alana ait bilgiler dijital ortamlara kaydedilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde diskin okuma yazma kafasının daha hızlı hareket ettirilmesi sağlanarak disklerin veri kaydetme ve saklama işlemi oldukça hızlandı. Şu an günümüzde herkes tarafından kullanılan bu diskler verilen kaydedilmesi için oldukça ideal bir alandır. Bu saklama birimi ise sabit disk döner bir mil üzerine sıralanmış metal ya da plastikten üretilmiş ve manyetik bir tabaka ile üzeri kaplanmış plakalar ve bu kaplanmış plakların hem alt hem de üst kısımlarına yerleştirilen yazma ve okuma kafalarından meydana gelmektedir.
Verilerin kaydedilme işlemi ise harddiskteki bu manyetik plakalara kaydedilmektedir ve bu kaydedilme işleminde mıknatıslama tekniği kullanılmaktadır. Mıknatıslama tekniğine kısaca değinilecek olursa iki kutbu 1 ve 0’ı temsil etmektedir. Veriler de işte bu küçük mıknatıslar halinde manyetik ortama yazılarlar ve bu manyetik tabakalar dairesel çizimlerle kaplı bir haldedir. Hem alt hem de üst kısmına bilgi kaydedilebilen bu diskler birden fazla plakların üst üste dizilmesi sonucu meydana gelir.
Harddisk alırken nelere dikkat edilmelidir?
Harddisk almadan önce birkaç noktada alacağınız diskin özelliklerini incelemenizde yarar vardır. Bu sabit disk bir depolama birimi olarak kullanıldığından depolama kapasitesine mutlaka bakılmalıdır. Bunun yanı sıra disk almak isteyen kişiler dönüş hızına, iz başına sektör sayısı, erişim süresi, dahili veri transferi ve son olarak kullanılan arabirim olarak bilinen ATA, SATA gibi konulara dikkat edilmeli ve bu şekilde bir harddisk satın alınmalıdır.
Disk kullanımında dikkat edilmesi gereken konular
Harddisk de bir teknolojik alet olduğu için uzun ömürlü olması adına bazı hususlarda dikkatli kullanmanız gerekmektedir. İlk olarak diskinizi kasanın en alt kısmına yerleştirmelisiniz. Ayrıca power ve IDE olan bağlantı uçları olan bu kırmızı renkli uçları birbirine dönük halde konumlamalısınız. Diskinizi sanal olarak en az iki kısma bölmelisiniz ve jumper ayarlarının uygunluğunu kontrol ederek kullanmalısınız. Oldukça hassas bir kullanım gerektiren disklerin darbe almamasını sağlamalı, çalıştığı süre içinde hareket etmemesine özen göstermeli ve son olarak da diskin kapaklarının vidalarını gevşetmemelisiniz.
Harddiskte kullanılan parçalar
Diskte bilgilerin kaydedilerek depolandığı bir ya da birden çok plaka, okuma kafası ismi verilen mıknatısı harekete geçirmek için bir kol kısmı ve her şeyin kontrol edilmesin sağlayan bir elektronik devre yer almaktadır.