HGS Hızlı Geçiş Sistemi, ücretli otoyol ve köprülerde araçların durmadan ödeme yapabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Gişede durup zaman kaybetmeden anlık olarak ödeme alabilen bir sistemdir. HGS, Türkiye’de 2012 yılında kullanılmaya başlayan bir sistemdir. Özel bir teknolojiyle gişelerde ödeme alınması sağlanmaktadır. HGS Çeşitleri ikiye ayrılır. Etiket ve kart olmak üzere ikiye ayrılan bu sistemlerde etiketler yapışkandır. Aracın ön camına yapıştırılır ve bu şekilde otomatik olarak ödeme alınması sağlanır. Kartlarda yapışkan özelliği bulunmaz.
HGS Nasıl Çalışır?
Hızlı Geçiş Sistemi, aracın ön camına yapıştırılan etiket veya kart ile gişedeki otomatik okuyucu tarafından algılanmaktadır. Bu sayede araçlar zaman kaybetmeden ödemelerini yapabilmektedir. Hızlı Geçiş Sisteminde bu şekilde ilgili bakiye tahsil edilir. Şoförler ödeme alınıp alınmadığını bu sistem sayesinde bakmadan yoluna devam edebilir.
HGS Nasıl Alınır?
Hızlı Geçiş Sisteminde kart ve etikleri almak için belli yerlere başvurmak gerekir.
- PTT Şubeleri
- Anlaşmalı Bankalar
- Anlaşmalı Benzin İstasyonları
Üzerinden HGS alınabilir. HGS başvurusu yaparken yanınıza bazı evrakların olması gerekir. Araç ruhsatı ve kimlik belgesiyle kolaylıkla HGS alabilirsiniz. İkinci el araç alanlar aracın üzerinde HGS olup olmadığını kontrol edebilir. Bunun kontrolünü yapabilmek için E-Devlete girmek gerekir. E-Devlet sisteminde aracın plaka numarasıyla kontrol edebilirsiniz. HGS anlaşmalı bankalar üzerinden de alınabilir.
- İş Bankası
- Kuveyt Türk
- YapıKredi
- Türkiye Finans
- QNB Finansbank
- Albaraka Türk
- TEB
- Vakıfbank
- Akbank
- Garanti Bankası
- Denizbank
- Halk Bankası
- Ziraat Bankası
Gibi anlaşmalı bankalar üzerinden alabilirsiniz. Aynı zamanda Petrol Ofisi, Shell, Opet, BP, Total ve TPPD üzerinden alabilirsiniz.
HGS Ücreti
Hızlı Geçiş sisteminde ücretler çeşitlerine göre değişir. PTT üzerinde etiket ücreti 12.5 TL kart ücretiyse 25 liradır. HGS ücretleri diğer noktalarda değişiklik gösterebilir. Anlaşmalı bankalar üzerinden almak isterseniz bazı bankalar müşterilerine ücretsiz olarak HGS etiketi sağlamaktadır. Bu konuda bankanızla iletişime geçmeniz gerekiyor. Ücretsiz HGS Kartı veya etiketi için bankanıza gidebilirsiniz.
HGS isteminde bakiye yüklemesi yapmak için birçok seçenek bulunur. PTT şubeleri, bankalar, benzin istasyonları veya HGS mobil uygulaması üzerinden yükleme yapabilirsiniz. ATM ve E-Devlet gibi platformlarda dahi yükleme yapmak mümkündür.
HGS Geçiş İhlali
HGS kartı ve etiketi olmayan araçlar veya yeterli bakiyesi olmayan sürücülere ilgili ücretin 4 katı tutarında bir ceza uygulanmaktadır. Yeterli bakiyesi olmayan sürücüler bu işlemi yaptıktan sonra 15 gün içinde ilgili bakiyeyi yüklerse herhangi bir ceza uygulanmaz. HGS geçiş ihlallerini takip etmek için ilgili web sitelerine giriş yapabilirsiniz. En kolay yöntem olan E-Devlet sitesi üzerinden HGS geçiş ihlallerine bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra HGS resmi web sitesi üzerinden sorgulama yaparak geçiş ihlalinin olup olmadığına bakabilirsiniz. Cezai işlem uygulanmaması adına 15 gün içinde yeterli bakiyeyi yüklemeniz gerekmektedir.