Miyop bir göz hastalığıdır. Genellikle yakının net net görülmesi ancak uzaktaki nesneleri bulanık görüldüğü rahatsızlıktır. Birçok işte miyop rahatsızlığı görülmektedir. Miyop derecesine göre görme bozukluğu artmakta veya azalmaktadır. Genellikle çocukluk dönemlerinde 6 ile 13 yaş arasında başlayabilmektedir. Çocukluk döneminde değil yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilmektedir. Miyop belirtileri bulunan bireylerin kesinlikle aksatmadan doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Aksi takdirde miyop numarası büyüyerek daha kötü sonuçlara yol açabilecektir. Miyop olmanın birçok sebebi bulunmaktadır. Genetik olarak ebeveynlerden de geçebilmektedir. Ayrıca aşırı okuma ve yakın mesafeden çalışmada miyop rahatsızlığının artmasına sebep olacaktır. Özellikle çocuklar televizyona çok yakın oturarak izlemeye çalışmaktadır. Televizyonun çok yakın izlenmesi de miyop oluşumuna davetiye çıkarmaktadır.
Miyop Belirtileri Nelerdir?
Miyop belirtileri bir hayli fazladır. Ancak bireylerin miyop olup olmadığını anlayabilmesi için belirtileri incelemesi gerekmektedir. Çünkü Küçük yaşlarda da ortaya çıktığından dolayı erken tedavi her zaman daha sağlıklı olacaktır. Peki miyop belirtileri nelerdir?
- Uzağı Bulanık görme
- Net görebilmek için göz kapaklarını kısma
- Göz yorgunluğu
- Baş ağrısı
- Geceleri görme zorluğu
- Gözlerde inatçı şaşılık
- Televizyona daha yakın oturma ihtiyacı
- Sınıf ortamında en önde oturma ihtiyacı
- Uzaktaki nesnelerden habersiz davranma
- Sınıfta tahtada yazılanları okumakta zorluk çekilmesi
- Aşırı göz kırpma
- Gözleri sık sık ovalama
Yukarıda yer alan belirtiler bulunduğu takdirde hastaların kesinlikle göz muayenesi olması gerekmektedir. Böylelikle erken tedavi sayesinde göz numarası çok fazla büyümeden önlem alınmış olacaktır.
Miyop Tedavisi
Her hastalıkta olduğu gibi miyop hastalığında da tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak ne kadar erken tedavi edilirse o kadar faydalı olacaktır. Birçok tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Genellikle bireyler tarafından en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri kontakt lens veya gözlük kullanımıdır. Gözlük kullanmayı sevmeyen bireyler lens kullanmayı tercih etmektedir. Lens veya gözlük kullanmak istemeyen bireyler ise lazer göz ameliyatı sayesinde kolaylıkla iyileşebilmektedir. Ancak lazer göz ameliyatı çocuklarda uygulanmamaktadır. Yapay lens implantları ile gerçek olmayan lensler gözlere kalıcı olarak yerleştirilmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise Kornea içi halkalar yöntemidir.