Plastik, günümüzde oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahip bir üründür. Hayatımızın hemen hemen her alanında plastiğe rastlamak kolaydır. Bunun nedeni ise kolay işlenebiliyor oluşudur. Bir atık halini aldıktan sonra doğada yok oluşu diğer maddelere nazaran daha zordur. Ancak plastik de tıpkı ahşap ve kağıt gibi organik maddelerin kimyasal sentezinden oluşmuştur. Kömür, doğal gaz, tuz ve ham petrol gibi doğal maddeler plastiğin yapımında kullanılmaktadırlar.
Plastiğin Üretimi
Plastiğin serüveni petrol rafinerisindeki damıtma işlemleri sırasında başlar. Devamında çeşitli kimyasal süreçler içerisine girer. Birden fazla plastik türü olduğundan dolayı her plastik aynı şekilde üretilmez. Aynı zamanda geri dönüşüm sürecinden geçirilerek toz haline getirilmiş plastik de bu üretim sürecinin bir parçasıdır. Genellikle bu tozların ısı ile şekillendirilerek yeniden plastiğe dönüştürülmesine yarayan termoform makinaları, üretim sürecinin önemli bir parçasıdır. Termoplastikler haricinde termosetler adı altında yeniden işlenmeye uygun olmayan plastik çeşidi de vardır.
Termoplastik
Termoplastik, ısıtıldığında sıvı haline gelebilen ve soğutulduğunda katılaşabilen bileşimlerden üretilen bir plastik türüdür. Dondurulduğunda cam benzeri kırılgan bir maddeye dönüşebilir. Ancak bu termoform makinaları aracılığı ile yeniden işlenmesine engel değildir. Bu nedenle geri dönüşüme elverişli bir maddedir. Bu plastik çeşidi dayanıklığı ve teknik özellikleri bakımından oldukça fazla çeşide sahiptir.
Termoplastik Kullanım Alanları
Farklı çeşitlere sahip olsa dahi günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Uzun bir zamandır endüstri alanında kullanılan bu madde günümüzde birçok üründe karşımıza çıkmaktadır. Bu da termoplastiği hayatımızın önemli bir parçası yapmaktadır.
Spor araç ve gereçleri
Lego ve benzeri çocuk oyuncakları
Araba parçalarının önemli bir kısmı
CD ve benzeri dijital depolama araçları
İçeceklerin satışında kullanılan şişeler
Gıdaları saklamak için kullanılan plastikler kaplar
Daha iyi bit görüş için kullandığımız gözlüklerin camları
Şampuan, duş jeli gibi temizlik ve bakım ürünlerinin şişeleri
Marketlerde kullanılan plastik alışveriş poşetleri
Güvenlik sektöründe sıkça kullanılan kurşun geçirmez yelekler.
Termoplastik Üretimi
Termoform makinaları aracılığı ile genellikle toz halinde iken üretilir. Genel olarak işlem çeşitli kimyasal süreçlerden geçmiş maddeyi doğru derece ve yoğunlukta eritmek ve maddeye şekil vermektir. Doğru sıcaklık derecesini hesap edebilmek, plastiğe istenilen şekli verebilmek adına büyük bir önem taşır. Her ne kadar eritmesi kolay bir madde dahi olsa, gerekenden düşük bir sıcaklıkta maddeyi eritmeye çalışmak bir başarısızlık ile sonuçlanacaktır.
Plastik ve Geri Dönüşüm
Geri dönüşüm süreci günümüzde doğayı ve ekonomiyi korumak ve canlandırmak adına oldukça önemlidir. Plastik de doğada kendiliğinden yok olması çok uzun sürdüğü için bu sürecin en önemli parçalarından biridir. Her plastik çeşidi ger dönüşüme kazandırılamaz. Ancak termoplastik oluşumundaki kimyasal bileşimlerin de yardımı ile kolayca geri dönüştürülebilmektedir. Bunun için çeşitli işlemler ve makineler mevcuttur. Mikronize makinaları ile plastiği toz haline getirmek ve sonrasında ise termoform makinaları ile toz haline getirilmiş plastiği yeniden kullanabilmek mümkündür.
Avantajları
Dünya üzerindeki neredeyse her madde her geçen gün tükenmeye yüz tutmaktadır. Bu büyüme ve sanayileşme hızı ile devam edersek yakın gelecekte dünyanın ham madde konusunda sıkıntı yaşadığını görmek işten bile değil. Geri dönüşüm bu duruma karşı açılmış bir savaştır. Daha önce kullanılmış bir ürünü geri dönüşüm sürecinden sonra yeniden kullanabiliriz. Bu da doğa üzerindeki kaynaklara verilen hasarın daha az olacağı anlamına gelmektedir. Termoform makinaları bu süreçten geçmiş toz halindeki plastikleri işleyebilir. Bu özelliği ile bu süreç plastiği çevre dostu bir madde haline getirmektedir.
Termoform makinaları için https://www.inanplastics.com/termoform-makinalari tıklayın.