Tıbbi mümessil ilaç ve medikal ürünlerin hastane, eczane, sağlık ocağı gibi kurumlara tanıtılması noktasında görev almakta olan kimselere denmektedir.
Tıbbi mümessil profesyonel anlamda satış pazarlaması ve de yöntemlerini kullanmakta olan ve ilaç ve medikal anlamda ürünlerini hastane, eczane ve sağlık ocağı gibi yerlere pazarlanması bakımından çalışmakta olan kişilere verilen addır. Elinde eğitimini aldığı ürünlerin satışını gerçekleştirmekte olan tıbbi mümessil satış yapmak noktasında son derece tecrübeli olan kimselerdir. Sağlık sektöründe yeni çıkmakta olan herhangi bir ürünün piyasada keşfinin yapılması zor olmasından dolayı satışını bu meslek grubu gerçekleştirmektedir.
Tıbbı Mümessillerin Görevleri
Tıbbi mümessil ilaç ve medikal anlamda üretilmekte olan yeni ürünlerin piyasaya tanıtılması noktasında görev almakta olan kimselerdir. Sağlık çalışanlarının bu tıbbi anlamda yeni çıkmakta olan ürünleri takip edip satışını yapmaları kolay olmamaktadır. Bu bakımdan da tıbbi mümessillere iş yükü kalmaktadır. İlaç firmalarının çıkardığı bu yeni olan ürünleri detaylı bir şekilde sağlık kurumlarına ve çalışanlarına tanıtmak tıbbi mümessil görevleri arasında yer almaktadır. Tıbbi mümessiller tanıtımını yapmakta oldukları ürünlerin hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak zorundadırlar. Tanıtımını yaparken de oldukça açıklayıcı ve bilgi verici olarak konuşmaları ve ikna etmeleri gerekmektedir. Tanıtım yapılacak olan yerin, kişinin ve kurumun da belirlenmesi önemli olmaktadır. Tıbbi mümessil ürün siparişini almak ve de sipariş bilgilerini ilgili firmaya bildirmek durumundadır.
Tıbbi Mümessil Nasıl Olunur?
Tıbbi mümessil olmak için gerekli olan birtakım şartlar aranmaktadır. Bu şartların arasında ilk sırada ise üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitiminin verilmekte olduğu Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünden mezun olmak şartı aranmaktadır. Liseden mezun olan kişiler bu bölümü kazanmak için yeterli puanı almaları söz konusu olmaktadır. Bu bölümden mezun olmayan kişilerin tıbbi mümessil olmaları olanaksızdır. Tıbbi mümessil nasıl olunur? Tıbbi mümessil olmak için 2 yıllık ilgili üniversite bölümünden mezun olmanın yanı sıra aynı zamanda da üniversitede farmakoloji, anatomi, fizyoloji, ilaç pazarlama ve satış teknikleri gibi dersleri almış olması beklenmektedir.
Tıbbi Mümessil Maaşları
Tıbbi mümessil maaşları çalışmakta oldukları ilaç firmalarına göre, tecrübesine ve de satış gerçekleştirmekte olduğu ürün sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Ek düşük tıbbi mümessil maaşları 4 binden başlamaktadır. Bu rakam 9 bin civarına kadar yükselebilmektedir. Tıbbi mümessil ortalama olarak genelde 5 bin civarında bir maaş almaktadır. İyi bir pazarlama tekniğini oturtmuş ve de satışları fazla olan bir tıbbi mümessil elbette bu maaş rakamlarının üzerinde bir gelir elde edebilir. Bunun için satış tekniklerine hakim olması ve de tecrübe kazanması beklenmektedir. Çalışılan iş yerinin ne kadar kurumsal olduğu da son derece önemlidir. Tıbbi mümessil 2 yıllık bir bölüm bitirmelerine rağmen iş imkanı açısından iyi durumda olan bir alandır.