Yaşamın mucizesi gebelik, yeni bir çocuğa “dünyaya hoş geldin” diyen birçok anne ve baba adayına sevinç katıyor. Ancak, gebe kalmaya çalışan bazı çiftler için, bu süreç başkaları için olduğu kadar kolay olmayabilir. Bir kadının hamilelik kabiliyetini engelleyebilecek bir dizi hastalık veya durum vardır. Bunlardan biri uygun olmayan bir şekilde işlev gören tiroid bezidir.
Tiroid Bezi ve Yumurtalık Üzerine Etkileri
Tiroid bezi, boynun alt ön kısmında yer alan küçük bir organdır. Vücuttaki ve diğer salgı bezleri, bazı hücresel eylemler için kimyasal haberciler olan hormonları üreten, depolayan ve serbest bırakan endokrin sistemini oluştur. Tiroid, iki önemli hormon olan triiodotironin (T3) ve tiroksin (T4) üretir. Bu hormonlar vücudun enerjiyi kullanma sürecinde kişinin metabolizmasını düzenler. Metabolizma insan vücudunun neredeyse her fonksiyonunu etkiler.
Tiroidin işlevi, bir kadının yumurtlama yeteneğini doğrudan etkiler ve bu nedenle hamile kalmayı zorlaştırır. Tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidi) ürettiğinde veya çok az (hipotiroidizm) ürettiğinde, kadının doğal adet döngüsünü durdurabilir. Bu da onun yumurtlama döngüsü etkiler ve gebelik yeteneğini engelleyebilir.
Gebe kalmak için mücadele eden bir kadının özellikle durumuyla ilgili endişelenmemesi zordur. Tiroid hastalıkları milyonlarca kadını etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur. Bu, çocuk sahibi olunabilen doğurganlık yıllarındaki kadınların %12’sine yakın bir seviyededir. Ancak tıbbi ilerlemelerle tiroid bezi fonksiyonlarını kontrol altına almak mümkün. Gebeliğe uygun olmayan tiroid fonksiyonları olan kadınlar için tiroid bezinin dengeye gelmesine yardımcı ilaçlar reçete edilebilir.