Toprak, özel ilgi isteyen bir uğraştır. Bu nedenle de toprağın verimini yükseltebilmek için bazı yardımcı ürünler kullanılmaktadır. Bu özel ürünlerin en çok bilineni gübredir. Gübreler, bitkinin beslenmesi için çeşitli mineralleri içinde bulunduran takviyelere denilmektedir. Gübreler, gıda kabukları, bazı gıdaların artıklarını, doğal hayvan dışkılarını veya kimyasal içerikleri içinde barındırmaktadır. Bazı gübrelerin temin edilmesinde sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu nedenle de bazı gübreler özel olarak üretilmektedir. Bu gruba toz gübreler olarak bilinen ve hazır satılan bitki – toprak takviyesi de girmektedir.
Toz Gübre Nedir?
Toprağın veriminin düşmesi ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi büyük ölçüde gübrelerin kullanılmaması veya yanlış şekilde kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Gübrelerin doğru kullanılması oldukça zor ve ayrı işlemler gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur. Her gübre her toprağa kullanılamaz. Bu nedenle de tarımsal ürün geliştiricileri gübreleri çeşitli şekilde yapay olarak üretmişlerdir. Bu alanda en çok kullanılan ize toz gübreler olarak bilinmektedir.
Toz gübreler, toprağa kesinlikle zararlı değildir. Toprağı besleyici bir çok minerali içinde barındıran toz gübrelerin en önemli özelliği doğada rahatlıkla bulunamayan toprak açısından yararlı olan bir çok bitki karışımları bulunmaktadır.
Toz Gübre Çeşitleri Nelerdir?
Toz gübrenin temelde iki çeşidi bulunmaktadır; organik ve kimyevi olan toz gübreler. Toz gübrelerin en büyük avantajı toprağa çabuk karışabilme özelliklerinin olmasıdır. Toz gübre, küçük yapıda olmasının nedeni ile toprağın derinliklerine kadar inebilmektedirler. Bu nedenle de tarım da oldukça büyük bir yeri vardır. Bu özellikleri ile bitkilere de çok kolay bir şekilde nüfuz edebilmektedir.
Gübreler, içinde barındırdıkları maddeler nedeniyle kendi arasında çeşitlere ayrılır. Burada, hangi gübrenin kullanılacağı toprağın yapısı ve yetiştirilmek istenen bitkiye göre değişebilmektedir. Bu şekilde net bir ayrım olmamasına rağmen çiftçiler özellikle dönemsel olarak çalıştıkları bitkiler üzerinde etkisinin verimli olması için gruplara ayırmaktadırlar.
Toz Gübrenin Faydaları Nelerdir?
Toz gübrelerin bitki ve toprak için birçok önemli faydası bulunmaktadır. Toz gübrelerin en büyük faydası toprak yapısına uygun olmasıdır. Toprağa belirli bir miktarda uygulandığı anda istenilen verim çok kolay bir şekilde elde edilebilmektedir. Toz gübreler, katı gübrelere göre uygulanması oldukça kolay olan gübre çeşididir. Katı gübrelerin toprağa atılmasının ardından parçalanma işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Ancak toz gübreler için böyle bir işleme gerek yoktur.
Toz gübrelerin en büyük özelliği doğada çok fazla bulunamayan mineralleri ve bitki özlerini de içinde bulundurmasıdır. Örnek olarak deniz yosunu her çiftçinin çok kolay bir şekilde ulaşabileceği bir gübre geçidi değildir. Ancak toprak için oldukça faydalıdır.
Toz gübrelerin bazı çeşitlerinde deniz yosunu bulunmaktadır. Bunların yanı sıra toz gübrelerin su tutma gibi de bir özelliği bulunmaktadır. Su tutma özelliğinin artması özellikle sulak yerlerde büyüyen ve aşırı derecede sıvı ihtiyacı bulunan bitkiler için oldukça önemlidir. Kış aylarında toprağı sıcak tutma özelliğine de sahip olan toz gübreler, özellikle yaşanabilecek don olaylarının da önüne geçmektedir.
Toz gübreler, toprağın sağlamlaştırma özelliği nedeniyle sağlam bir yapının ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle de bitkilerin direncinin artmasında toz gübrelerin önemli bir rolu bulunmaktadır.
Toz Gübrelerin Kullanılacağı Toprak Nasıl Belirlenir?
Her toprağa toz gübreler rahatlıkla uygulanabilir. Ancak tarımın bilimsel yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle de mutlaka zirai bazı testlerin toprak üzerinde yapılması gerekir. Alınan örneklerin incelenmesinin ardından toz gübrenin hangi sıklıklarla ve hangi miktarda kullanılacağı rahatlıkla tespit edilebilir. Bu testler yapılmaksızın kullanılan gübrelerin fazla tatbik edilmesi toprağın verimsizleşmesine neden olabilir. Bu nedenle de mutlaka ziraatçilerden yardım alınması gerekmektedir.
Toz gübreler için https://www.ufuktarim.com/toz-gubreler tıklayın.